DODAJ NOWE PYTANIE!

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
ANKIETA
Archiwum

  • Keczup, nie musztarda

Keczup, nie musztarda

Ketchup

Ketchup, czyli sos pomidorowy podawany na zimno, może być ostry lub łagodny, w różnym natężeniu jednego z tych smaków. Jego barwy to przeważnie czerwień, bywa też brązowawy, rzadziej zielony. Najchętniej dodajemy go do potraw mięsnych, kanapek i frytek. Jest praktycznie nieodłącznym składnikiem pizzy.

Klasyczny skład ketchupu (keczapu, keczupu) to: koncentrat pomidorowy, cukier, ocet, sól kuchenna, skrobia modyfikowana (zagęstnik), ziele angielskie, goździki i cebula. Większość producentów dodaje jeszcze benzoesan sodu, chociaż w zasadzie konserwantem jest już ocet.

Musztarda

Musztarda jest również zimnym sosem. Jej głównym składnikiem są ziarna gorczycy – białej, czarnej i sarepskiej. W wielu językach słów „musztarda” i „gorczyca” używa się zamiennie. Przyprawa powstaje w wyniku łączenia mielonych ziaren gorczycy z octem. Dodaje się sól i cukier. Smak musztardy zależy od tego, jaki gatunek gorczycy zastosowano i w jaki sposób zmielono ziarna (chodzi o stopień rozdrobnienia), a także od proporcji składników i zastosowania dodatków.

Musztarda stołowa jest jasna, przeważnie łagodna. To najpopularniejszy rodzaj tej przyprawy. W skład sarepskiej wchodzą ziarna gorczycy o tej samej nazwie, uprawiane głównie w Rosji. Zalicza się ją do średnio ostrych. Musztarda kremska jest najłagodniejsza, drobno mielona i lekko słodka. Dijon – ostra, wyrazista, mimo że zamiast octu używa się przy jej produkcji białego wina.

We francuskiej, na ogół łagodnej, również stosuje się dodatek wina albo octu winnego. W bawarskiej zmieszane są smaki pikantny i słodkawy. Rosyjska jest najbardziej ostra, dodaje się do niej ziarna czarnej gorczycy. Musztardy smakowe to głównie miodowa i chrzanowa.

Krótka historia

Obydwie przyprawy mają długą i bogatą historię. Ketchup pierwsi zaczęli stosować Chińczycy około 544 roku n.e. – słowo ketchup wywodzi się z chińskiego koe-chiap, które w języku plemienia Xiamen oznacza „zaprawę do ryb”. Wśród jej składników znajdowały się pierwotnie m.in. jelita, żołądki i pęcherze ryb (w tym rekinów). Stopniowo zaczęto dodawać cebulę, fasolę i zioła. Prawdziwą karierę zrobił ketchup dopiero w Stanach Zjednoczonych. Od roku 1876 jego wytwarzaniem zajął się Henry John Heinz, do dziś największy producent tego sosu na świecie. To on dodał koncentrat pomidorowy do receptury. Musztarda znana była już w starożytnym Rzymie, również z właściwości leczniczych, takich jak ułatwienie trawienia, właściwości odkażające, łagodzenie bólów reumatycznych i obniżanie ciśnienia.

Opracowała: red. Barbara Jackowska